Visie Voorgaande projecten

Over Mondibel

Mondibel werd ruim 10 jaar geleid door Myriam Seghers, Kris Oosterlinck en Bart Verelst. In die periode realiseerden en ondersteunden zij verschillende mooie projecten in binnen- en buitenland. Ze deden dit al die tijd met veel passie en gedrevenheid.

Wanneer ze in 2020 kennis maakten met de Prince Albert Skills School, voelden ze zich meteen verbonden met het project. Ze besloten om het project te steunen en na een eerste vlotte samenwerking stelden ze voor om de bestuurdersfakkel door te geven.

De 3 Belgische vertegenwoordigers van de Prince Albert Skills School namen met veel trots en dankbaarheid deze verantwoordelijkheden over. Sinds eind 2020 is de samenstelling van het nieuwe Mondibelbestuur als volgt:

In januari 2019 zijn Kasper en Roel 3 maanden stage gaan lopen in de Skills School. Aangezien ze de opleiding leerkracht Elektriciteit-Techniek volgden, hebben ze met de leerlingen technisch gerichte projecten uitgevoerd. Tijdens hun stage verloren ze hun hart aan een land, een dorp en een project waarin een kleine bijdrage een grote invloed kan hebben. Wanneer ze terug in België waren, hadden ze het gevoel dat dit nog maar het begin was van een mooi verhaal.

Roel en zijn vriendin Sien besloten om een half jaar vrijwilligerswerk te gaan doen in de school. Na een jaar van intense samenwerking tussen ons Sien, Kasper en Roel, kunnen ze toch al terugblikken op enkele mooie verwezenlijkingen.

Zij zullen er samen alles aan doen om Mondibel verder uit de bouwen met evenveel overtuiging als hun voorgangers!

↑ top

Visie

Jeugdcriminaliteit is op veel plekken in de wereld een groot probleem. Dit is hoofdzakelijk te wijten aan een onderwijsbeleid waarin niet iedereen een plaats heeft. Door armoede en een gebrek aan steun van ouders vallen veel jongeren buiten het reguliere onderwijssysteem. Deze jongeren komen dan op de straat terecht. In het beste geval lopen ze gewoon de hele dag doelloos rond maar vaak gaan ze op illegale manieren aan geld proberen te geraken. Door deze jongeren een kans op scholing en werk te bieden, laten we niet enkel de criminaliteit in een regio dalen, maar zorgen we ook voor meer opgeleide vakmensen. Dit komt zowel de sociale cohesie als de lokale economie ten goede.

“Education is the most powerfull weapon which you can use to change the world” 
-N. Mandela

↑ top

Voorgaande projecten

Scholarships in Domboramwari Secondary School

FAWEZI is een organisatie in Zimbabwe die zich inzet voor de ontwikkeling van meisjes en vrouwen. Doenkers vzw is een Belgische organisatie die zich inzet voor onderwijsprojecten mondiaal. Mondibel versterkt de samenwerking tussen Doenkers en Fawezi door een financiële inbreng. Deze inbreng geeft de mogelijkheid om aan 4 tienermoeders 1 jaar onderwijs te bieden. Heel wat jonge meisjes worden omwille van misbruik, armoede, of uithuwelijking op jonge leeftijd gedwongen om school te verlaten. Vele jonge meisjes worden vaak ongewenst zwanger en worden moeder in hun tienerjaren. Jonge moeders worden uitgestoten door de families en moeten dan noodgedwongen voor zichzelf zorgen. FAWEZI is een vrouwenorganisatie die zich richt op deze groep van meisjes en hen via verschillende projecten ondersteunt en versterkt. Hen opnieuw naar school sturen – letterlijk een tweede kans – is een van hun acties.

Een noodmaterniteit in Lombok

Samen met de organisatie “Friends for Lombok” bouwen we in Sembalun (Lombok, Indonesië) een noodmaterniteit. De medische hulppost wordt geleid door dr. Mulyanto, professor in de microbiologie. Hij is een autoriteit in het onderzoek naar malariabestrijding, tuberculose, hepatitis en HIV. Dr. Mulyanto is ook een huisdokter in hart en nieren. Hij geeft gratis consultaties aan de armste bevolkingsgroepen. De kliniek van dokter Mulyanto is van levensbelang voor alle dorpen in de wijde omgeving. De kliniek werd bij de aanhoudende aardbevingen en naschokken (augustus 2018) volledig verwoest! De kliniek had een apart bijgebouw voor het onderzoek en de opvolging van zwangere vrouwen, tevens materniteit. Dit gebouw ligt in puin. Voorlopig gaat alle gezondheidszorg door in een tent, ook de bevallingen. Dit is een onpraktische en zeer tijdelijke oplossing voor de kliniek.

Friends for Lombok & Mondibel vzw bouwen samen enkele noodunits, zodat onderzoek, opvolging en bevallingen in hygiënische en veilige omstandigheden kunnen uitgevoerd worden. Dit in afwachting van het overheidsgeld dat aan de kliniek is toegewezen voor de bouw van een nieuwe permanente faciliteit, begroot en voorzien voor binnen 2 jaren. Prijsoffertes voor de bouw van de noodunits zijn reeds binnen en goedgekeurd voor uitvoering.

Schoolbanken in Croix Hilaire

Finado VZW is jarenlang actief in Haïti met onderwijsprojecten. Zij vonden in Mondibel vzw een partner voor het aankopen van schoolbanken voor de school ‘Bel Avenir Bacefop’  (kleuter en lager onderwijs – eerste graad van het secundair). Daar wordt les gegeven aan ruim 200 kinderen van extreem arme gezinnen in Croix Hilaire (regio Petit-Goâve). Het oorspronkelijke schoolgebouw werd gedeeltelijk opgetrokken met financiële steun van Finado. Tijdens de doortocht van orkaan Matthew op 4 oktober 2016 werd deze school beschadigd. De restauraties werden intussen uitgevoerd. Kort na de uitgevoerde restauraties van dit schoolgebouw, woedde in augustus 2017 een hevige brand bij de buren. De brand sloeg over naar de school en deze werd opnieuw vernield. Er werd een nieuw schoolgebouw opgetrokken. Sinds 1 oktober 2018 hebben de leerlingen terug toegang tot kwaliteitsvol onderwijs. Finado zoekt hulp om de klassen in te richten. Mondibel vzw draagt hierin zijn steentje bij met de aankoop van nieuwe schoolbanken.

↑ top

%d bloggers liken dit: