Team – Leerlingen – Doelstellingen
Over PASS
Veel jongeren vallen in Zuid-Afrika buiten het reguliere schoolwezen door allerlei problematieken zoals armoede, moeilijke thuissituaties, drugs en de daarbij horende gedragsstoornissen. We merkten op dat deze jongeren vaak op straat en in de criminaliteit belanden door gebrek aan alternatieven. Daarom richtten we een schooltje op waar deze leerlingen elke weekdag van 8 tot 13 uur terecht kunnen om sociale en technische basisvaardigheden aan te leren. Er zijn momenteel 20-30 jongens en meisjes die hier schoollopen. De leeftijd van de leerlingen varieert van 14 tot 20 jaar. De leerlingen krijgen hier ook ontbijt en middageten aangezien dit thuis niet altijd vanzelfsprekend is. De jongeren worden begeleid door Rodine Barends en Stefan Short. Terwijl Rodine de basis- & levensbeschouwelijke vakken op zich neemt, zorgt Stefan voor projecten en praktijklessen. Er wordt ook dagelijks een moment tijd gemaakt om met leerlingen in gesprek te gaan. Er wordt gevraagd hoe de jongeren zich voelen en wat er zich thuis afspeelt. Zo maken we hen duidelijk dat ze voor al hun problemen iemand hebben waarbij ze terecht kunnen. Veel leerlingen hebben een zeer moeilijke achtergrond en dat vergt een specifieke en individuele aanpak. Nu de jongensschool op zichzelf draait was het voor ons tijd voor iets nieuws. Sinds januari 2022 zijn we begonnen met de Skills School voor meisjes. Hier zullen we hetzelfde proberen realiseren als in de jongensschool. Daarvoor hebben we 2 extra leerkrachten aangenomen.
In onze school geven wij iedereen een kans, ongeacht de voorkennis of voorgeschiedenis.

“Anyone can learn if they feel safe enough to learn”
PASS Team
Helene Smit
De oprichtster van de Prince Albert Skills School is Helene Smit. In 2017 maakte zij een reportage over het leven in Prince Albert. In deze reportage kwamen de verhalen van enkele straatjongeren aan bod. Door de confronterende situatie van deze jongeren te bestuderen, besefte ze dat er vaak te weinig toekomstperspectief is voor jonge Zuid-Afrikanen. Op basis van deze ervaring besloot Helene een opvang- en educatieplek te openen voor straatjongeren.
In de beginjaren van de school legde Helene de nadruk op een veilige en rustige leeromgeving. Hier werd voornamelijk aandacht besteed aan de basisbehoeften en het psychologisch welzijn van de jongeren.
Vandaag de dag waakt Helene nog steeds over het psychologisch welzijn van zowel de leerlingen als de leerkrachten. Gezien haar achtergrond als psychologe is Helene hiervoor de geknipte persoon.
Samen met de leden van Mondibel vormt Helene de directie van de Prince Albert Skills School.
Rodine Barends
Voor het ontstaan van de Prince Albert Skills School was Rodine werkzaam in het POP-center (Path Out of Poverty). Toen zij van Helene de vraag kreeg om les te komen geven in de Skills School heeft ze niet lang getwijfeld. Al van de eerste dag is Rodine het gezicht van de school. Zij voorziet de jongeren van een uitgebreid aanbod aan algemene en levensbeschouwelijke lessen. Ze gaat met de jongens naar de bibliotheek, naar het zwembad, geeft computerles,… De technische lessen werden tot voorkort voornamelijk gegeven door stagiaires.
Naast haar taken als lerares doet Rodine nog veel meer voor de jongeren. Ze gaat hen thuis ophalen om naar school te gaan, ze volgt de aanwezigheden op en spreekt de jongeren aan bij afwezigheid. Ze doet ook de inkopen voor de maaltijden op school. Ze staat altijd klaar voor iedereen en zorgt ervoor dat elke leerling met een gerust hart les kan volgen.
Aangezien we met de Skills School toch meer en beter technisch onderwijs wilden aanbieden, zijn we op zoek gegaan naar een technisch geschoolde collega voor Rodine. Deze rol wordt ingevuld door Kenneth Myburgh.
Kenneth Myburgh
Kenneth woont al jaar en dag in Prince Albert. Hij ging er naar school en werkte er gedurende lange tijd bij zijn vader als klusjesman. Kenneth leerde de school kennen omdat hij bevriend was met de Belgische studenten die hun stage deden in de school. Omdat Kenneth al een tijdje zonder werk zat vroegen de studenten of hij interesse had om op vrijwillige basis mee de technische vakken en de sportactiviteiten in de school te begeleiden. Kenneth ging met veel plezier op dat aanbod in en kreeg al snel een goede band met de leerlingen en Rodine. Hij werkte al meteen enkele mooie technische projecten uit en bleek een natuurtalent op vlak van studentenbegeleiding. Toen de stage in maart 2020 ten einde liep, boden we Kenneth een vaste job aan in de school.
Kenneth zorgt dagelijks voor zeer goede technische lessen. Hij realiseerde al enkele houtprojecten en zorgde voor een stukje tuin dat door de leerlingen bewerkt wordt. Ook doet hij met de jongens allerlei taakjes om de school op te knappen. De sportactiviteiten neemt Kenneth ook voor zijn rekening, want hier hecht de Skills School veel belang aan.


Leerlingen
Afgelopen jaren genoten al heel wat jongeren van een opleiding aan de Skills School. We proberen onze leerlingen zo goed mogelijk te leren kennen en ze een zo goed mogelijk opleidingsprogramma op maat aan te bieden. Elke leerling schrijft zijn eigen verhaal, hieronder kan u onze leerlingen leren kennen en kan u ook enkele uitgelichte verhalen terugvinden:

Ricardo is een PASS-leerling van het eerste uur. Na een verblijf in de jeugdinstelling werd hij door Helene opgevangen. Zij zag meteen het potentieel in deze jonge man. Ricardo werkt ondertussen op de markt als koffieverkoper en hij is onze logistiek verantwoordelijke bij PASS. Hij staat de leerkrachten bij met hulp bij de praktische zaken.

Johnwin kwam in januari 2020 aankloppen bij de Skills School. Hij had weinig tot geen basiskennis. Lezen en schrijven kon hij niet, maar hij heeft een ongelooflijk talent voor sport. Dankzij ons voetbalteam voelde Johnwin zich al snel op zijn gemak. Na een goeie maand kende hij het alfabet en ondertussen leest en schrijft hij al op een stevig basisniveau.

Jandre is een jongen die al op jonge leeftijd stopte met school. Toen hij tijdens Kasper zijn stage vroeg om naar de school te komen was echter nog te jong. Kasper leerde hem om kaarshoudertjes te maken uit blik die Jandre al 2 jaar verkoopt op straat. Hij is sinds 2021 een leerling van PASS, op school is hij ontzettend handig, gemotiveerd en leert snel bij.

Joshua heeft een zeer moeilijke jeugd achter de rug. Toen hij aankwam bij PASS was hij moeilijk handelbaar. Hij had vaak ruzie, vocht met anderen en hij liep geregeld weg van school. Na enkele maanden intensieve psychologische begeleiding voelde Joshua zich meer en meer thuis. Hij merkte voor de eerste keer in zijn leven dat er iemand oprecht om hem gaf. Hij bloeide in de Skills School open tot een verantwoordelijke jonge man. Momenteel is Joshua werkzaam als jongerenbegeleider in het POP-center (Path Out of Poverty).

















Doelstellingen
Het hoofddoel van het project is het creëren van zelfstandige, sociale en capabele jongeren die klaargestoomd worden voor de arbeidsmarkt.
Onze doelstellingen zijn gebaseerd op de nieuwe 17 werelddoelen van de Verenigde Naties.: ‘Einde aan honger en armoede’. De Duurzame Ontwikkelingsdoelen vervangen de acht millenniumdoelen die in 2000 werden afgesproken en in 2015 afliepen. Deze doelen worden gezien als de belangrijkste wereldwijde afspraken om de levens van mensen te verbeteren.
1. School infrastructuur: voldoende geschikte accommodatie

Het huidige schoolgebouw is een garagebox die we ter beschikking kregen van de Swartberg Hoërskool. Hier was net plaats genoeg om de leerlingen rond een tafel te kunnen zetten. Er is in het gebouw ook een keukentje aanwezig waar de leerlingen elke ochtend en middag hun maaltijden maken. Ondertussen hebben we een afdak gebouwd naast het gebouw waar de praktijklessen kunnen plaatsvinden. Aangezien we al een hele boel werkmateriaal hebben aangekocht, hebben we besloten om het schooldomein te omheinen. Ondertussen staat er ook een douche en een toilet naast de school. Hier kunnen de leerlingen dagelijks gebruik van maken. Hun kleren en schooluniformen kunnen ze wekelijks wassen in onze wasmachine. Binnen de omheining werden kleine tuintjes aangelegd. Zo leren de leerlingen tuinieren en kunnen ze ’s middags koken met hun eigen verse groentjes.
Eén van Kenneth’s eerste projecten waren lockers. De leerlingen hebben met hout hun eigen lockers gemaakt waarin ze hun persoonlijk materiaal kunnen bewaren.
Op termijn is een nieuw schoolgebouw noodzakelijk. Hier kunnen we meer jongeren verwelkomen en ook meisjes een tweede kans bieden. Naast het gebouw is er in een technische school ook nood aan voldoende kwalitatief werkmateriaal. Zo was één van onze eerste verwezenlijkingen de aankoop van werkgereedschap voor iedereen. We kochten zagen, schroevendraaiers, hamers,… en ook een aantal elektrische werktoestellen. Hiernaast wordt er ook geïnvesteerd in fietsen zodat we onze klasuitstappen op een gezonde en ecologische manier kunnen realiseren.
2. Criminaliteitspreventie

De jongeren die niet meer terecht kunnen op de scholen komen vaak op straat terecht. Ze gaan op zoek naar geld, eten en andere spullen. Dit zorgt er in veel gevallen voor dat deze kwetsbare jongeren in de criminaliteit belanden. Wij willen deze jongeren zo snel mogelijk van de straten halen en ze terug een toekomstvisie bieden door middel van een lessenpakket dat gericht is op hun individuele kwaliteiten en interesses. Dit zullen we in eerste instantie moeten verwezenlijken door aan hun basisbehoeften te voldoen. We bieden hen 2 maaltijden per dag aan en er wordt ook kleding en materiaal voor basishygiëne voorzien. Pas als de jongeren zich hierover geen zorgen meer moeten maken, kunnen ze openstaan om nieuwe zaken bij te leren in onze school.
3. Vraag van de arbeidsmarkt

We spreken lokale werkgevers aan om te informeren naar hun wensen in verband met werknemers. Op basis van hun noden selecteren wij leerlingen die in onze ogen aan deze voorwaarden zouden kunnen voldoen. Na het behalen van enkele minimumdoelstellingen in onze school, krijgen de leerlingen de kans om een stage te lopen bij deze werkgevers.
4. Onderwijs op maat

Iedere leerling krijgt een individueel leertraject. Dit traject bestaat uit enkele vooropgestelde doelen. Deze doelen stellen wij in samenspraak met de leerling op. Ze zijn gebaseerd op hun kwaliteiten en interesses alsook op de vraag van de lokale werkgevers. De leerlingen volgen dus een basisonderwijspakket aangevuld met individuele technisch gerichte lessenreeksen.
De leerlingen worden op basis van hun huidige leerniveau opgedeeld in 2 groepjes. De groepjes wisselen dagelijks van leerkracht, zo verkrijgen we een goede balans tussen theoretische en praktische lessen. Op deze manier kunnen Rodine en Kenneth hun lessen aanpassen aan het niveau van hun doelgroep.